Китайска охрана претършувала Бойко Борисов на летището

Китайска охрана претършувала Бойко Борисов на летището Борисов в Китай

Със странен инцидент бе съпроводено заминаването на премиера Бойко Борисов от Китай в четвъртък вечерта след 4-дневното му посещение. Китайските охранители на летището опитаха да преджобят костюмите на министър-председателя и неговия багаж преди да бъдат качени на самолета на правителствения авиоотряд.


Обяснението на китайците, че искат да отварят костюмите и куфара на премиера бе, че на скенера са видели, че в тях има запалка. Със съвместни усилия охраната от НСО и екип на посолството ни в Пекин и служители на МС успяха да им попречат. В дърпането на костюмите обаче пострадаха закачалките, на които бяха сложени костюмите на Борисов.

По това време българският министър-председател бе на среща с китайския президент Си Дзинпин. България се присъедини към инициативата за възстановяване и модернизиране на пътя на коприната на тази среща. Посегателството върху дрехите и багажа на премиера не бе единствения инцидент при визитата му в Китай.

Ден по-рано на летището на Шанхай багажът на цялата българска делегация бе арестуван за около 2 часа отново с обяснението, че в един от куфарите, които трябва да бъдат натоварени в самолета има запалка. Според китайските охранители това застрашава националната сигурност на България и можело да взриви във въздуха правителствения самолет.

Допълнителна информация